onsdag 8. mai 2013

Tilfeldig sortering i lister – Er dette tilfeldigvis bra?


Usikkerhet om hva som finnes på en gitt nettside skaper problemer for alle som forventer en viss forutsigbarhet. Problemet ligger i alle omkringliggende systemer som forholder seg til nettsidene dine. De fleste systemer som gjør dette baserer seg på lenker som referanse til sidene dine (og dermed innholdet) og når disse systemene har identifisert nytteinformasjon forventes det at lenken er en gyldig referanse til dette innholdet. For eksempel vil Google indeksere sidene dine og lagre lenken til hver side og de vil da tilby sidene dine som søkeresultat i forhold til den teksten som lå på sidene i det øyeblikket Google indekserte dem. Brukere som da gjør søk på Google og velger å klikke på lenken til en av dine sider vil da få et helt annet innhold en hva Google har «lovet» til sluttbruker, med det resultat at brukeren finner din side lite relevant i forhold til hvilke søkeord han brukte på Google.

Dersom innholdet på siden ikke er forutsigbart, men tilfeldig, så mister eksterne referanser sin verdi. Faktisk er det enda verre, referansen er direkte misvisende og senker kvaliteten på samlingen med referanser som helhet. Søkemotorer lever av å levere gode referanser og brukere er helt avhengige av disse referansene. Ved å ødelegge disse referansene ødelegger vi faktisk for oss selv direkte og indirekte. Det vil overraske meg dersom søkemotorene på sikt ikke identifiserer problemstillingen med misvisende referanser og innfører tiltak for å fjerne dem. I klartekst vil det si at sidene, om ikke hele nettstedet står i fare for å bli ekskludert fra søkemotorene.

Dersom ekskludering ikke er det umiddelbare resultat vil jeg tro at verdien av referansen allerede er nedgradert, og dette betyr lavere ranking i søkemotorene som igjen betyr færre listinger som igjen betyr færre brukere til sidene dine. Dersom du har ønsker om å sanke brukere fra søkemotorer, dersom du bruker eller vurderer å bruke ressurser på søkemotoroptimalisering bør du sørge for at dine grunnleggende funksjoner er noe sluttbrukerne av sidene dine er tjent med.

Slutt å bruke tilfeldig sortering, umiddelbart!
Tilfeldig sortering er faktisk så villedende og destruktivt for både sluttbrukere og nettstedseiere at vi vurderer å avlive dette spøkelset en gang for alle (dvs fjerne funksjonaliteten). Tilfeldig sortering ble på et tidspunkt innført for å gi «rettferdig eksponering» til alle tilbydere innenfor en destinasjon el. Målet var å sørge for at produktene som ble listet ut ikke urettferdig fremhevet noen produkter og tilsvarende begravde andre. Et annet mål var å fordele eksponeringen jevnt utover alle produktene.

Nå har det seg engang slik at turister ikke jevnt over besøker for eksempel Byåsbakken like mye som Holmenkollen. Dersom du som turist leter etter informasjon om et bestemt sted, ville du da fått tilfredstillt dine behov dersom du ble eksponert for alle produkter på en solidarisk måte og fikk nasjonale monumenter likestillt med ukens loppemarked? Nei, du ville ikke engang funnet halvparten av de store tingene som gjør nettopp denne destinasjonen til et attraktivt reisemål.

Hele tanken om likestilt eksponering og endeløse utlistinger av produkter er foreldet, det tilfredsstiller ingen behov. Dersom du ikke klarer å gi turisten det de behøver uten at de selv presiserer det stiller du allerede svakt i kampen om turistens oppmerksomhet. «OK» er ikke lenger nok til å tilfredstille brukerne og deres behov, vi har som sluttbrukere blitt vant med raske elegante løsninger og hurtig utvikling innen alt som har med teknologi å gjøre.

Tilfeldig sortering er et spøkelse fra en svunnen tid som i dagens teknologiske bilde kun kan skape problemer! For en hensiktsmessig sortering som i tillegg effektiviserer jobben din bør du sortere basert på informasjonskvalitet.

2 kommentarer:

  1. Halleluja- enig i dette

    SvarSlett
  2. Ganske interessant og relevant tema også i dag. Takk for artikkelen

    SvarSlett

Takk for at du kommenterer tellUs sin blogg. Vennligst skriv inn ditt fulle navn.